Het energieakkoord levert minstens 15.000 banen op, voornamelijk in de bouw. Dit stelde de vakcentrale FNV vrijdag.
In het akkoord is onder meer overeengekomen dat er 400 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de isolatie van huurwoningen. Belangrijk is daarbij dat er snel meer banen in de bouw en de installatiebranche worden gecreëerd. Het gaat hierbij om duurzame werkgelegenheid, aldus de vakcentrale.
,,Dit is natuurlijk wel onder voorbehoud dat de berekeningen straks kloppen. Maar dit akkoord is goed voor het milieu en de werkgelegenheid. We kunnen na maanden van onderhandelen nu echt aan de slag. En dat is hard nodig, vooral in de bouwsector”, zei FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin.
Minder goed
Ook het CNV is blij dat er op hoofdlijnen overeenstemming is over een energieakkoord. ,,Iedereen weet dat we een transitie moeten inzetten naar een meer duurzame energievoorziening”, aldus CNV-voorzitter Jaap Smit. ,,De afspraken kunnen op korte termijn een positieve bijdrage leveren aan de werkgelegenheid in de bouw en zorgen op langere termijn voor nieuwe banen in de energiesector. Daarmee kunnen wij blij zijn, helemaal in tijden van crisis.”
Smit wijst erop dat voor sommige werknemers de boodschap minder goed is. ,,In minder schone sectoren zullen banen verdwijnen. Voor die mensen hebben we een gedeelde verantwoordelijkheid. Het is daarom goed dat net als in het sociaal akkoord ook in het energieakkoord afspraken zijn gemaakt over van-werk-naar-werk.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl